Over ons

Over schutterij BUB Beek-Ubbergen

Laatst bijgewerkt: januari 2018

Oprichting en vroege jaren

Sjef Stampaert liep in 1931 al met plannen rond om een schutterij op te richten. Stampaert wilde de kermis wat meer inhoud geven door een schutterij met koningsschieten en de festiviteiten daaromheen. Dit leidde er toe dat de oprichtingsvergadering van de schutterijvereniging op 2 april 1932 kon worden gehouden in wat nu “Sous les Eglises” is.

Enkel tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de verenigingsactiviteiten voor korte tijd gestaakt. In juni 1945 pakte de vereniging haar activiteiten weer op. De schutterij is toen nog behulpzaam geweest bij het verschaffen van nieuwe uitrustingsstukken aan Duitse schutterijen, want die waren allemaal weg. Eigenlijk heeft die grens voor onze verenigingsactiviteiten nooit bestaan, wat nog steeds te zien is in de nauwe banden met de verenigingen in o.a. Kranenburg en Zyfflich.

Onderdelen

Momenteel heeft de BUB ongeveer 300 leden. Daarmee is de schutterij een van de grotere verenigingen in de gemeente Berg en Dal. Vaste onderdelen zijn onder andere de schietsport (heren, dames, jeugd, groepen), drumfanfare, vendeliers en marketentsters. Daarnaast heeft de schutterij haar eigen officieren, een Keizerspaar en een Koningspaar met hofhouding.

Traditionele activiteiten

De hoogtepunten voor de schutterij zijn het jaarlijkse koningsschieten, het jaarlijkse kringschieten, om de vijf jaar het keizersschieten en de deelname aan bijzondere festiviteiten. Zo bezocht de schutterij de afgelopen jaren onder andere het Europese koningsschieten, het Grensland koningsschieten en de Oktoberfeesten in Sittard. De schutterij treedt aan bij de Dodenherdenking op 4 mei en op 17 september als de bevrijding van Beek wordt herdacht, bij het aantreden van prins carnaval enzovoort. In 2017 vierden we ons 85-jarig jubileum en organiseerden we het Kringconcours Rijk van Nijmegen-de Betuwe. 

Een modernere schutterij

In de laatste tien jaar van de schutterij hebben veel veranderingen plaatsgevonden, om de schutterij gezond en wel langs haar 80-jarig jubileum en verder te brengen. De diverse schietcompetities zijn daardoor nog altijd behouden in het dorp.

De schutterij speelt een ondersteunende rol in het organiseren van de lokale kermis en Schuttersfeesten, samen met de gemeente, kermisexploitant en uitbater (Sous les Eglises). Het einde van ieder kalenderjaar staat bekend om het bezoek aan de Oktoberfeesten in Sittard (of een ander groot evenement), en de carnavalsgebonden activiteiten. Onze vereniging leverde in 2011 zelfs de Prins Carnaval met Prins John de Feestneus! De Facebookpagina, en de Nieuwjaarsborrel zorgen ervoor dat de onderlinge banden onderhouden worden.

Waar je ook kijkt in de geschiedenis van onze Schutterij of de Kring, het samenzijn met elkaar is wat de vereniging door de jaren heen gebonden heeft. Alles verandert, alles verschuift, maar er is maar één manier om het schuttersleven te vieren: met elkaar!